Levanger Husflidforening fortsetter suksessen "Ull på norsk"

Disse inkluderende kursene har gått hvert halvår siden 2017, kun med pause under pandemien. 1600 har deltatt, 130 forskjellige personer, av dem er 50 deltakere under 26 år.
Personer som strikker rundt et bord
Hadija, kursleder Tove, Mwajuma, Ingrid, Ellfrid og Sidsel er noen av deltakerne på kurset "Ull på norsk" i Levanger Husflidsforening våren 2024. (Foto: Kristin Myrmel)

Disse inkluderende kursene har gått hvert halvår siden 2017, kun med pause under pandemien. 1600 har deltatt, 130 forskjellige personer, av dem er 50 deltakere under 26 år.

Kurslærer Tove Solvang Rian, som i januar mottok Voksenopplæringsprisen i Trøndelag for sin mangeårige innsats nettopp knyttet til denne type kurs, leder nå et kurs på 30 undervisningstimer.

- Vi startet i januar og avslutter akkurat dette kurset nå 19. mars, forteller hun.

Målsettingene for kursene er å lære om naturproduktet ull, lære en håndverksteknikk, utvikle sitt muntlige norske språk, og å lære om hvordan frivillige organisasjoner fungerer.

Deltakerne lærer altså ulike håndarbeidsteknikker knyttet til ull, inkludert å strikke. Hadija strikker sin aller første genser på dette kurset. 

Hadija lærer å strikke genser med raglan-felling
Hadija lærer å strikke genser med raglan-felling(Foto: Kristin Myrmel)

I tillegg lærer deltakerne å lage FUSS-PUTER, - dette er en teknikk som er på Norges Husflidlag sin "rødliste", dvs en håndarbeidsteknikk som må ivaretas så den ikke dør ut. Levanger Husflidsforening er medlem i Studieforbundet Kultur og Tradisjon region Trøndelag.

Kursene gir også svært nyttig språkpraksis for deltakerne, og skaper et godt fellesskap for nye tilflyttere.

Levanger Husflidsforening samarbeider med Nord Universitet, slik at studenter som tar bachelor i bl.a. Sosialt arbeid, får praksis ved å delta på disse kursene.

- Studentene er en veldig fin ressurs for oss, forteller Tove, - de bidrar veldig positivt både faglig og sosialt.

Mwajuma og Ingrid (student) syr putetrekk til fuss-pute.
Mwajuma og Ingrid (student) syr putetrekk til fuss-pute.Foto: Kristin Myrmel