Fritidsarenaer gir rom for læring og mestring

-Groruddalen Frie Filmere er en frivillig organisasjon for unge som ønsker å jobbe med film, TV eller musikkvideo, og vi ønsker å bidra til at unge får tilgang til, og kan bruke filmkamera som et verktøy til å uttrykke seg, sier daglig leder Geir Bergersen.
Bildet av Geir Bergersen

Groruddalen Frie Filmere er tilsluttet Frilynt Norge, som igjen er en av medlemsorganisasjonene til Studieforbundet kultur og tradisjon.

Fra tekst til film

- Vi arrangerer verksted og workshop der deltakerne samles med en kursveileder for å få grunnleggende kunnskap om film- og videoproduksjon, samtidig som de får øve seg på å lage sine egne filmer i et sosialt fellesskap. Dette gjøres alt fra idémyldring, bygge story, bruk av virkemidler som skuespill, manusskriving, til at det faktisk blir en film.

Vårt tilbud skal treffe flere

- Vårt tilbud er primært rettet mot ungdom opptil 24 år. For å få flere 16- og 17- åringer til å delta i en organisert aktivitet kan noen ganger være utfordrende. Det vi gjør er å samarbeide med bydelene og de lokale-Deichmanene der vi har hatt faste klubber eller grupper for å tilby kurs og aktiviteter.

-Vi jobber også for å gi gode faglige tilbud til både amatører og erfarne, profesjonelle filmmakere. Det er vanskelig å få seg jobb innenfor bransjen eller fagfeltet, ettersom hele markedet er basert på frilans virksomhet. Vi opplever at det er mange som vil lage film og det er stadig etterspørsel etter kompetanseheving.

-Tidligere har vi hatt prosjekter innenfor kriminalomsorgen, hvor vi hadde opplæringsopplegget for innsatte som nærmer seg slutten på soningstiden og ungdommer som på et eller annet vis har falt utenfor. Dette kunne tenke oss å ha mer fokus på å utvikle, dersom det lar seg gjøre økonomisk.

-Kursstøtten vi får fra Studieforbundet kultur og tradisjon er ikke avgjørende alene, men er en viktig del av finansieringsgrunnlaget vårt, til at vi får gjennomført de aktivitetene som har betydning for lokalsamfunnet.

Gratis ferieaktiviteter til barn og unge – et godt supplement til det offentlige

-Groruddalen Frie Filmere gir barn og unge læringsarenaer og møteplasser i fellesferieperioden, hvor vi ønsker å bidra til en mer innholdsrik ferie for de som ikke reiser på ferie. Dette er et tiltak som vi gjør for å bidra til å redusere sosiale forskjeller, noe som er finansiert av VO-midler gjennom Studieforbundet kultur og tradisjon. Disse har vi hatt i de siste årene: (Hentet fra SSB-kursstatistikk 2022)

  • Skuespillerteknikk og musikkvideoverksted på sommerfilmskole.
  • Filmverksted i høstferien.

Vi har hatt suksesshistorier som vi kan fortelle om

-Unge mennesker kommer innom oss, bygger seg opp kompetanse, erfaring og nettverk. Noen har også fått seg jobb hos oss som instruktør og til og med blitt nasjonale anerkjente regissører. Men Rom ble ikke bygget på én dag, det vil si at suksessen ikke kommer på én gang. Man må klare å se dette i et litt lengre perspektiv, med å starte å bygge opp kompetanse mot interessen sin, gjerne med litt drahjelp og faglig input fra initiativtakerne og de frivillige organisasjonene.

-Våre arenaer er åpne og inkluderende for alle. Alle får mulighet til å lære om filmutstyr og prøve seg som manusforfatter, regissør og i praktisk filmproduksjon. Deltakerne kommer med idéer og vi tilrettelegger, veileder, gir opplæring og tilgang til nettverk, slik at de får muligheten til å realisere sin egen film – Å bli filmskapere. Dette er del av vår filosofi, avslutter Bergersen.