Vofo deltok på Fagdagane i bunad og folkedrakt 2024
Arrangementet samlet over hundre bunadentusiaster fra hele landet.Denne uken var Vofo til stede på Fagdagane i bunad og folkedrakt, som i år gikk av stabelen på Vettre i Asker. Fagdagane arrangeres årlig av Norges Husflidslag, Noregs Ungdomslag, Studieforbundet kultur og tradisjon, Norsk Folkedraktforum og Norsk institutt for bunad og folkedrakt, og er en viktig møteplass for bunadtilvirkere og alle med interesse for folkedrakt og tradisjonshåndverk.
Årets tema var «Frå den store verda til norske bygder: moteimpulsar». Vi ble ønsket velkommen blant annet av Tage Pettersen fra Familie- og kulturkomiteen, som uttrykte stor interesse for bunadfaget. Han skulle rett hjem og kjøpe kona nytt belte til Hardangerbunaden sin, ettersom han var blitt oppmerksom på at hun bærer et belte som indikerer at «hun er ganske tilgjengelig på sjekkemarkedet»!
Vi fikk se flere spennende foredrag, blant annet om hvordan internasjonale motetrender har påvirket norske bygder, og hvordan vi kan se påvirkningen på norsk drakttradisjon gjennom gamle handel og toll-lister. En populær aktivitet på programmet var plagganalyse, der deltakerne fikk undersøke historiske plagg sammen med en konservator. Det ble nøy "nerdefaktor" da vi fikk studere detaljer på plaggene, som var fra 1700- til 1900-tallet.
Tirsdagen startet med ulike kurs i broderi og bandteknikker, der deltakerne kunne gå på kurs i silkebrodering, grindvevanalyser, og smøyg, en svært gammel broderiteknikk.
I anledning festmiddagen tok alle på seg bunaden. På bildet under ser vi Marit Jacobsen (tidl. direktør i Norges Husflidslag og styreleder i Studieforbundet kultur og tradisjon) i flott vinterbunad fra Voss, som viser frem en rødlistet broderingsteknikk på ullsokkene. Bak til høyre ser vi et skautekledd Agnete Sivertsen fra Hardanger folkemuseum – skautefelling er også et rødlistet håndverk, hvor den aller siste skautefelleren i Norge pensjonerte seg i fjor. Norges Hudsflidslag jobber nå for å bevare håndverket, blant annet gjennom kurs.
Bunadtilvirkere som var med på arrangementet, snakket om at bunadsfaget handler om tradisjon, tilhørighet, stolthet og minner – elementer som også knytter håndverket sammen over generasjoner. Generalsekretær i Noregs Ungdomslag og styreleder i Kultur og tradisjon, Magni Hjertenes Flyum, avsluttet samlingen med å si at det var «kjekt å se hvordan plassen har utviklet seg, og me gleder oss til neste gang.»
Fagdagane gir muligheter for både faglig påfyll og sosialt samvær for bunadtilvirkere, kursledere og kursdeltakere, og Vofo ser frem til fortsatt samarbeid og utvikling innen bunad- og folkedraktfeltet. Den 6. desember i år avgjøres det om bunadbruk havner på lista over immateriell kulturarv - vi er spente og gleder oss!