- Vi trenger et fellesskap

LHL Sykkylven er en aktiv organisasjon med 92 medlemmer
LHL Sykkylven
Jens Olsen, Bente Grebstad Molnes og Liv Fauske i LHL SykkylvenKristin Myrmel

LHL ble startet i 1943, og er en ideell, medlemsbasert pasientorganisasjon med nærmere 54000 medlemmer over hele landet. LHL jobber for mennesker med hjerte, kar- og lungesykdom, allergi, hjerneslag og afasi – og deres pårørende.

LHL Sykkylven er en aktiv lokal organisasjon med 92 medlemmer. De er en del av et ideelt fellesskap, BOS (Brukarorganisasjonane i Sykkylven) som leier lokaler i kjelleren på bedehuset i bygda, som også samarbeider med Fønix/Frivilligsentralen.

- Disse sykdommene er ofte usynlige, sier Liv Fauske, som er kasserer i LHL Sykkylven, - og det kan føre til at man føler seg veldig alene. Det er nyttig å ha et fellesskap med andre i samme situasjon for utveksling av erfaringer og gode råd for å takle utfordringene vi har.

LHL Sykkylven og LHL nasjonalt er medlem i studieforbundet Funkis, og gjennomfører ulike voksenopplæringskurs.

- Vi har både hatt ulike temakvelder, og konkrete kurs knyttet til for eksempel KOLS, og bruk av hjertestartere, forteller Jens Olsen.

KOLS
KOLS-kurs LHL Sykkylven

LHL Sykkylven har to personer som har ansvar for at hjertestarterne laget har skaffet og plassert rundt om i kommunen, fungerer som de skal og er registrert i det nasjonale hjertestarter-registeret. – Det er viktig at hjertestarterne er tilgjengelige der folk er og utendørs, sier Liv Fauske.

LHL Sykkylven har både trim – og turgrupper, og disse er veldig populære. Alle i turgruppen har fått tilbud om kurs i bruk av hjertestartere, og det er alltid èn i gruppen som er ansvarlig for å ta med hjertestarter på turene.

Turgruppe
TurgruppeLHL Sykkylven

- Vi skulle gjerne hatt kurs i brukermedvirkning, sier Bente Grebstad Molnes, for vi har kunnskap og kompetanse som både kommunen og regionen kan ha nytte av.

Tur
Ut på turLHL Sykkylven

Sykehusene informerer dessverre ikke pasienter om LHL og de tilbudene de har rundt om i lokalsamfunnet. LHL har en dag hver uke hvor en likeperson er tilstede på Ålesund Sykehus og informerer om organisasjonen, til pasienter som ønsker kontakt.

- Vi ønsker å bli enda flinkere til å inkludere nye medlemmer, sier Liv Fauske, - så vi har hatt litt info i avisen for å informere om at vi finnes, og hvilke kurs og andre tilbud vi har. Samtidig vet vi at det er veldig stor aktivitet her i bygda, og vi har jo ikke lyst til å ødelegge for andre organisasjoner – men vi ønsker å tilby et fellesskap for dem som har bruk for oss.

LHL har kurs over hele landet i samarbeid med studieforbundet Funkis.