Stort oppmøte på arrangementet i Hammerfest!
Befolkningen og frivillige organisasjoner møtte opp på Arktisk kultursenter for å få mer kunnskap om hvordan de best mulig skal forberede seg på kriser og krig.
Torsdag 13. mars 2025 arrangerte Voksenopplæringsforbundet (Vofo) og Hammerfest kommune et vellykket og godt besøkt arrangement: Opplæring i beredskap og egenberedskap på Arktisk Kultursenter (AKS), i Hammerfest.
Arrangementet trakk ca 80 deltakere, på en torsdagskveld, noe som viser den store interessen for temaet i lokalsamfunnet.
Programmet var omfattende og inkluderte flere fremtredende talere:
Kirsten Ramberg, rådgiver i Vofo, åpnet arrangementet med å understreke viktigheten av opplæring i frivillig sektor. Hun delte også en historie fra krigens utbrudd i Ukraina og presenterte en ny app for bedre psykisk helse, utviklet av psykolog Yuliia Kurchyk. Kirsten poengterte hvor avgjørende det er at man legger til rette for at befolkningen får tilgang til opplæring, kurs og kompetanse. Slik danner man kompetente og aktive samfunnsborgere som bidrar til et bærekraftig og robust lokalsamfunn.

Kommunedirektør Elisabeth Paulsen og beredskapskoordinator Svein Tore Kristoffersen, fra Hammerfest kommune, informerte godt om kommunens rolle og ansvar i beredskapssituasjoner.

Brannsjef Arne Reidar Myrseth presenterte brann- og redningstjenestens risiko- og sårbarhetsanalyser. Han sa at han har jobbet med beredskap i over 40 år og har tidligere aldri trodd at han kommer til å oppleve krig. Nå derimot, med dagens geopolitiske situasjon, har han skiftet mening. Det var med et tungt sukk han informerte publikum om at han tror at han kommer til å oppleve krig. Derfor oppfordret han de oppmøtte og resten av befolkningen til å gjøre det man kan, for å være best mulig forberedt på det verste. Lær dere å bli selvhjulpne, høst fra naturen og lær hvordan man kan oppbevare mat uten strømforsyning. Ha mye salt lagret. Lær hvordan man jakter, fisker, sløyer, slakter og bearbeider mat. Lær om vedhogst, og ha ved tørket og lagret. Det nytter ikke å gå ut å hugge ved, når krisen eller krigen er et faktum. Veden er rå og vil ikke ta fyr. Ha en kontaktbeholdning av penger hjemme. Folk som har behov for livsviktige medisiner bør sørge for at de alltid har en medisinbeholdning som tilsvarer tre måneders forbruk. De som har tilgang til hager, bør dyrke poteter.
Det er avgjørende at befolkningen klarer seg selv best mulig.
Det gjør man ved å være godt forberedt. Det finnes mye fisk i sjøen, men det er ikke lett å få tak i den dersom man ikke har båt. Befolkningen i Hammerfest står i en heldig situasjon i forhold til evakuering. Det er fordi det er så mange som har hytter. På hyttene må man også passe på å ha beredskapslager, batterier, røykvarslere og brannslokningsapparater som fungerer.

May-Elin Eide fra Hammerfest Sanitetsforening ga publikum innsikt i Sanitetskvinnenes viktige beredskapsarbeid, på ulike nivåer i krisespekteret.
Hun informerte også om at Sanitetskvinnene holder kurs, slik at kursdeltakerne får tilegnet seg nødvendig kompetanse. Da er de best mulig rustet for å bidra med hjelp i beredskapssituasjoner.
Kirsten Ramberg opplyste om at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap tildelte Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) Samfunnssikkerhetsprisen for 2020.
Denne hedersprisen mottok NKS som anerkjennelse for deres betydelige støtte til enkeltpersoner og myndigheter i krisetider.
Sivilforsvarsinpektør Iver Hauan orienterte om at Sivilforsvaret er til for å beskytte sivilbefolkningen. I fredstid bidrar de med ekstra mannskaper og utstyr når nød- og beredskapsetatene trenger støtte ved større ulykker og naturkatastrofer.
I krig skal de beskytte sivilbefolkningen ved krigshandlinger og store hendelser.
Iver Hauan ga opplæring om hvordan man best mulig kan forberede seg på krisesituasjoner og hva man skal gjøre dersom krisen er et faktum.
Hovedbudskapet var at befolkningen må være godt forberedt på å klare seg selv.
Les mer om Sivilforsvarets råd om egenberedskap her.

Leder for Hammerfest Røde Kors, Kjetil Solvang, orienterte om organisasjonen, deres kursvirksomhet og ulike typer beredskapsarbeid.
God opplæring og aktuelle kurs er avgjørende for at ansatte og frivillige i Røde Kors har den kompetansen som etterspørres til enhver tid. Det er mange ressurser som må brukes på opplæring. Det er tungt og ressurskrevene med kursvirksomhet, men det absolutt nødvendig, spesielt i vår tid.
Opplæringen i beredskap og egenberedskap understreket viktigheten av kompetanse og opplæring i en urolig verden. Deltakerne fikk lære om myndighetenes anbefalinger til befolkningen i kriser og krig. De fikk også lære om frivillige organisasjoners betydelige samfunnsbidrag til beredskapsarbeid.
Initiativet til dette tidsaktuelle arrangementet kom fra rådgiver i Voksenopplæringsforbundet (Vofo), Kirsten Ramberg.
Vofo takker Hammerfest kommune for godt samarbeid for opplæring i beredskap og egenberedskap. Vi ser fram til videre samarbeid og erfarer at Hammerfest kommune viser et sterkt engasjement for å styrke lokalsamfunnets beredskap og sikkerhet.