Sjelden kompetanse som førerhundtrener

Norges Blindeforbunds førerhundskole er en av de få ideelle aktørene som jobber med opplæringen av førerhunder som et viktig hjelpemiddel for blinde og svaksynte her i landet.
Tommy Henriksen, daglig leder i Norges Blindeforbunds førerhundskole
Tommy Henriksen, daglig leder i Norges Blindeforbunds førerhundskoleFoto: Xiaowei Aakervik

Visste du at

«Slipp aldri din hund bort for å hilse på en førerhund i arbeid – det er risikabelt for den synshemmede å bli ført av en ukonsentrert førerhund.»

«På landevei og gangveier er førerhunden trent til å holde venstre kant. Gi den plass til å gjøre jobben sin ved å holde avstand med din hund, så hundene slipper å møtes for tett.»

«Hver siste onsdag i april er det førerhundens dag.»


Førerhundskolen er en del av Norges Blindeforbund og har kontorlokaler i Oslo.

-I Oslo har vi til sammen fem førerhundtrenere som utdanner og leverer 12 førerhunder i året. Alle førerhunder i Norge går på anbud via NAV, og det er de som kjøper hunder av oss og gir dem ut til brukerne, forteller Tommy Henriksen, daglig leder i Norges Blindeforbunds førerhundskole.

-Opplæringen foregår både på forbundets syn- og mestringssenter i Hurdal og våre lokaler i Oslo. En førerhund må være trent opp i en by. Derfor trener vi mye her i byen, sier han.

Dette er et lite og spesielt fagfelt.

-Norge har i dag totalt ca. 20 profesjonelle førerhundtrenerne. Dette er mennesker med sjelden kompetanse. For at man skal bli førerhundtrener, må man igjennom en treårs aspirantperiode og det finnes i dag ingen offentlig utdanning i Norge innenfor faget.

-Vi har dermed utviklet eget utdanningsprogram – aspirantprogrammet, som vi starter opp når vi har behov for nye trenere. Vi setter kriteriene for hvordan vi bør utdanne våre førehundtrenere, etter IGDF (International Guide Dog Federation) sine rammeverk for kvalifikasjoner, som vi er medlem i.

-Aspirantprogrammet er en treårig lønnet utdannelse og den gir et bredt teoretisk og praktisk grunnlag for arbeid som førerhundtreneren, hvor det går på trening av hund, pedagogikk, mobilitet, samt kunnskap om synshemminger og synsykdommer. Ved slutten av programmet skal man gjennom en innleveringsoppgave, en skriftlig eksamen, en avsluttende praktisk eksamen og til slutt må man kunne levere ut to ferdig opplærte hunder helt på egen hånd, som igjen skal godkjennes av NAV.

-Etter bestått eksamen vil man bli sertifisert som førerhundtrener av oss og kan da jobbe som dette i resten av verden.

Noe av aspirantprogrammet er finansiert gjennom studieforbundets opplæringstilskudd.

Norges Blindeforbund er en av de 93 medlemsorganisasjonene til Studieforbundet Funkis. Førerhundskolen er tilknyttet Norges Blindeforbund og kan dermed få støtte til å arrangere kurs.

Ved rekruttering av nye aspiranter legger vi mye vekt på at personer har erfaring og liker å jobbe med mennesker og hund.

-Balansen mellom det å kunne jobbe med mennesker som har en synsutfordring eller er blinde, og det å få de til å jobbe sammen med hunden som også er trent opp, er en avgjørende egenskap og kompetanse for å kunne jobbe som førerhundtrener. Og det er det vi fokuserer på.

Fôrverter og frivillig innsats er helt avgjørende for oss.

«Fôrverter er familier eller enkeltpersoner som har hundene boende hos seg fra de er åtte uker til de er cirka ett og et halvt år gamle. I denne perioden trener fôrverten valpen til å bli trygg på forskjellig situasjoner.»

-Disse fôrvertene er blant våre frivillige. Vi får rundt 90 valper i året. Det er veldig viktig for oss at valpene skal være med i en vanlig familie og få leve et vanlig hundeliv mens de vokser opp før de blir overtatt av oss.

-Vi har også frivillige som vi kaller hjelpetrenere. De hjelper oss ute i distriktene når vi mangler kapasitet eller når vi ikke har mulighet til å kunne nå våre førerhundtrenere. De vil også få opplæring av oss i forhold til trening og treningsteknikker. Deres oppgaver er først og fremst å bistå de svaksynte og blinde med å være deres øyne og ører når de trener sammen med hunden i det daglige.

Vår virksomhet finansieres ved medlemsavgift, givere og tilskudd fra studieforbundet.

-Vi er helt avhengig av innsamlingen og donasjoner for at vi kan drive den standarden som vi ønsker og forventer å levere, avslutter han.

Sitatene er hentet ut fra Norges Blindeforbunds førerhundskole sine nettsider.