Norsktrening hos Oslo Bygdekvinnelag
Annenhver måned arrangerer Oslo Bygdekvinnelag språkkafé på Aktivitetshuset K1 på Tøyen i Oslo.Her møtes kvinner med ulike nasjonaliteter for å lære å snakke norsk, å forstå mer om norske tradisjoner og ikke minst for å ha det gøy i et sosialt og inkluderende fellesskap.
Oslo Bygdekvinnelag er et av medlemslagene til Studieforbundet kultur og tradisjon, som er relativt nyetablert i hovedstaden. De jobber med å være en brobygger mellom bygd og by, å fremme kunnskap om norske tradisjoner og matkultur, gjennom frivillig engasjement og organiserte aktiviteter for å øke mangfoldet og inkludering.
Bildene som vises i artikkelen, er tatt på språkkaféen som ble avholdt 28. februar. Der var temaene fastelavn og påske, hvor deltakerne også fikk prøve seg på å lage sine egne fastelavnsboller. Og for noen var det en helt ny smaksopplevelse. I løpet av to timer har man lært flere nye ord, begreper og fått med seg en del om hverdagslivet i Norge. Det ble lagt mye vekt på repetisjon og samtaler i mindre grupper, slik at deltakerne får mulighet til å snakke mer og lære å uttrykke seg bedre på norsk.
Oslo Bygdekvinnelag er bygget på frivillig innsats. De som stilte opp som frivillige er hverken norsklærere eller pedagoger, men de er dyktige og engasjerte mennesker som vil gjøre Oslos innbyggere gode.
I rapporten til IMDi om evaluering av norsktreninger i regi av frivillige organisasjoner som ble lansert i fjor høst, var det flere som trakk frem at norsktreningen er en av de få arenaene der de kan komme i samtale med nordmenn. Det er også veldig nyttig å snakke med frivillige med ulike dialekter. Mange er opptatt av å lære mer om norsk kultur og om hvordan ting rett og slett fungerer i Norge.
Norsktrening i frivilligheten gir imidlertid ikke den samme formelle opplæringen som det offentlige tilbudet, men det er et godt og viktig supplement, og det drives et seriøst og kompetansebasert arbeid.
Den frivillige innsatsen fortjener respekt, anerkjennelse og er verdt å samarbeide med og investere i.