Hopp til hovedinnholdet

Norges Røde Kors arrangerte nettopp Finsekurset, et helhetlig lederkurs

Finsekurset er et av landets viktigste lederkurs for alle som har, eller kan få et lederansvar for søk og redningsaksjoner i vinterfjellet.
Kursdeltakere på årets Finsekurs
Kursdeltakere og instruktører på årets Finsekurs.Foto: Erlend Håheim, Hordaland Røde Kors

Finsekurset varte fra 22. februar til 3. mars. Det arrangeres årlig av Norges Røde Kors. Kurset har en lang tradisjon som strekker seg tilbake til 1959 og har som mål å utdanne kvalifiserte ledere for krevende redningsoperasjoner under utfordrende vinterforhold. Kurset avholdes på Finse, 1222 meter over havet, hvor naturen og klimaet sikrer realistiske og utfordrende forhold for øvelser i vinterfjellet. Dette gir deltakerne mulighet til å trene under forhold som ligner reelle redningssituasjoner. Kurset er et helhetlig lederkurs hvor prinsippene for god ledelse av redningsaksjoner.

Finsekurset tiltrekker seg deltakere fra ulike deler av redningstjenesten i Norge, inkludert Røde Kors Hjelpekorps, politiet, Sivilforsvaret, Hovedredningssentralene og andre relevante organisasjoner. Her tilfører en frivillig organisasjon verdifull kompetanse både til frivillige og statlige aktører.

Betydning og anerkjennelse

Finsekurset er høyt ansett innen redningstjenesten og betraktes som en viktig kvalifikasjon for ledere innen søk og redning. I 2024 fikk kurset kongelig oppmerksomhet da Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit besøkte og deltok aktivt i flere kursaktiviteter, noe som understreker kursets betydning.

Gratulerer til alle kursdeltakere som har gjennomført Finsekurset!
Se Sander Lundahl fra Ankenes Røde Kors Hjelpekorps og Lars Lillefjell fra Røde Kors Brønnøysund, som var kyndige instruktører på årets Finsekurs.

Røde Kors er med i Voksenopplæringsforbundets store paraplyorganisasjon.
De er medlem av studieforbundet Livlang Læring.

Kursstatistikk for 2024
For 2024 innrapporterte Røde Kors 8 590 kurstimer som er støtteberettiget, men gruppeleder for kompetanse og læring, enhet og frivillighet, Kristin MacBeth anslår at det faktiske kurstimetallet er dobbelt så stort. Kurs som har en varighet under 4 timer innrapporteres ikke, på grunn av at man ikke får tilskudd for korte kurs. De blir dermed ikke registrert i kurstimestatistikken til Statistisk Sentralbyrå.
Det ble gjennomført 2 150 kurs, hvor kursene varierte fra 2 timer til 36 timer.

Røde Kors ønsker at kurs under 4 timer blir støtteberettiget, da kortere kurs er mer gjennomførbart og i tråd med trender i samfunnet om krav til effektivitet i frivillig sektor, sier Kristin MacBeath.