-Noen ganger skal det ikke mer til enn at vi møtes
Alle aspekter ved et menneske skal ivaretas
Erfaringsdeling
Norges Blindeforbund Hordaland har kontorer og møtelokaler i Bergen sentrum. Organisasjonen har ca 750 medlemmer, mange av dem ble kjent med Blindeforbundet under rehabilitering for synstap.
Hver onsdag arrangeres det kafé, hvor frivillige tropper opp og steker vafler.
-Det er viktig å kunne møtes, sier daglig leder Mariann Fossum. – Da kan man utveksle erfaringer og lære av hverandre, få tips som gjør hverdagen enklere.

-Man må lære seg å leve med synstap, sier Randi Tove Johannessen, sekretær i Norges Blindeforbund Hordaland. Blindeforbundet leverer ulike rehabiliteringstjenester og medlemsaktiviteter.
Sølvi Nordbø er både ansatt og jobber som frivillig. – Jeg er født med bare ca 10% syn, forteller hun. -Det er viktig for meg å kunne bidra både som ansatt og som frivillig.
Blindeforbundet har laget en app som gjør at man kan se tydelig hvordan ulike grader av synsnedsettelse påvirker det man oppfatter, forteller Mariann.
Appen finnes i App store.

(Tilsvarende finnes også her: https://simulator.helsekompetanse.no/syn/)
WHO har utarbeidet en skala for blindhet, som går fra moderat synssvekkelse til helt blind.
-Det er kanskje litt uheldig at Blindeforbundet på en måte markedsfører seg i forhold til personer som er helt blinde, sier Mariann Fossum. -Vi har veldig mye å bidra med lenge før man eventuelt kommer dit. Vi vet at det er nærmere 300.000 personer i Norge som har synssvekkelser, og som ville hatt nytte av våre tilbud.
Rehabilitering
Silje Edvardsdal Thon jobber 100% som reabiliteringskoordinator i Norges Blindeforbund Hordaland. -Selv har jeg bare litt sidesyn, forteller hun.

Silje poengterer hvor viktig det er at man får den hjelpen man trenger, også for å kunne stå i jobb.
-Her har vi et stjerneeksempel i Michael Moore fra Bergen, hvor det å få riktig type hjelpemidler førte til at han kunne fortsette i jobben. Han ble faktisk årets selger året etter at han ble blind, forteller Silje.
-Jeg måtte finne aktiviteter som ga mening
Stig Mjelde fra Samnanger er èn av deltakerne på kafèen denne onsdagen.

-Jeg hadde vært lastebilsjåfør i mange år da jeg ble fratatt førerkortet på grunn av sterkt redusert syn, forteller han. -Så i praksis mistet jeg jo jobben samtidig.
I et intervju med lokalavisen forteller Stig om de utfordringene dette førte med seg:
-Jeg hadde vært lastebilsjåfør i 35 år; det å være sjåfør var hele livet mitt, og jeg kunne ikke forstå at jeg skulle miste så mye på grunn av sykdommen som rammet meg.
En anke til Fylkeslegen ga meg ikke medhold, og avgjørelsen var derfor endelig. - I ettertid ser jeg at denne avgjørelsen var helt riktig; jeg var nok en fare i trafikken på grunn av redusert syn.
- I en slik situasjon som jeg havnet i, kunne jeg fortsette å være sint og lei meg. Jeg forsto etter hvert at jeg måtte finne en bedre måte å leve på. Jeg kunne sette meg ned og gråte, eller finne aktiviteter i livet som ga meg mening. Jeg valgte det siste.
Stig tok kontakt med Blindeforbundet. -Det satt langt inne, for jeg er ikke helt blind – men heldigvis at jeg gjorde det, jeg har hatt veldig stort utbytte av det, blant annet fordi man da ikke føler seg så alene, forteller han.
Stig er også blitt intervjuet av NRK Hordaland – hør hans historie her.
-Det er viktig å treffes
En annen av deltakerne er Margun – hun har reist i nærmere tre timer med førerhunden sin, for å kunne delta på kafèen. -Jeg prøver å komme hver onsdag, forteller hun. – Jeg trives med å treffe de andre.
Førerhunden hun har med, er hennes fjerde førerhund. -Dette blir nok den siste, men det å ha førerhund gir meg stor frihet. Jeg ble svaksynt allerede som 10-åring, deretter ble synet bare dårligere og dårligere. Førerhunden gjør for eksempel at jeg kan handle når jeg vil.
Margunn strikker og strikker, med hullstrikk-teknikk. -Jeg kjenner hvordan det skal være, forklarer hun. -Jeg har til og med laget oppskrifter for Gjestal garn.

Psykisk helse
-Vi er veldig opptatt av psykisk helse, forteller Mariann Fossum. -Mange får en psykisk reaksjon, spesielt i første fase av sykdommen, og da gjør vi vårt beste for å bidra. Vi gjennomfører konkrete kurs hvor temaet er psykisk helse, men også her ser vi at det å treffe andre mennesker i samme situasjon, få ulike tips i spontane samtaler rundt kaffekoppen, ofte er viktigere enn det man kan lære på et kurs.
-Alle aspekter ved et menneske skal ivaretas, avslutter Silje Edvardsdal Thon.
-Som ny synshemmet vet man jo ikke hva man trenger. Dette er en prosess, og vi går sammen med den enkelte hele veien.
Norges Blindeforbund er en av medlemsorganisasjonene i Studieforbundet Funkis.