Levende norsk kulturarv inn på Unescos verdensarvliste

Både bunadsbruk og seterkultur anerkjent som viktig immateriell verdensarv
Seterkultur og bunadsbruk innskrevet på UNESCOs verdensarvliste
Seterkultur og bunadsbruk innskrevet på UNESCOs verdensarvliste

FN-organisasjonen UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) ble opprettet i 1945. UNESCOs hovedprioriteringer er å bidra til fred, reduksjon av fattigdom, bærekraftig utvikling og interkulturell dialog.

UNESCO har også utarbeidet en Liste over verdens kultur- og naturarv. Listen ble opprettet gjennom Konvensjonen for vern av verdens kultur- og naturarv (World Heritage Convention) fra 1972.

Onsdag 4. desember 2024 ble den tradisjonelle seterkulturen, slik den utøves i Norge og Sverige, innskrevet på listen over verdens kultur-og naturarv. Det er organisasjonen Norsk Seterkultur som gjennom flere år har gått i bresjen for å oppnå dette, sammen med den svenske søsterorganisasjonen Förbundet svensk Fäbodkultur och utmarksbruk.

Torsdag 5. desember 2024 ble den norske bunadstradisjonen anerkjent på samme måte, og innskrevet på UNESCO`s verdensarvliste. Det har tatt sju år å jobbe frem søknaden som nå er godkjent, og dette har vært et samarbeid mellom Norges Husflidslag, Noregs Ungdomslag, Norsk institutt for bunad og folkedrakt, Norsk folkedraktforum og Studieforbundet kultur og tradisjon. De skrev søknaden på vegne av den norske stat.

– Vi er veldig stolte over den anerkjennelsen som ligger i dette, sier generalsekretær i Vofo Stian Juell. – Organisasjonene som har samarbeidet om disse søknadene har blant gjort en fantastisk jobb med å få frem et kunnskapsgrunnlag knyttet til både seterkulturen og bunadstradisjonen.

Stian Juell, generalsekretær i Vofo
Stian Juell, generalsekretær i VofoFoto: Vofo

Daglig leder i Studieforbundet Kultur og tradisjon, Kjærsti Gangsø, ble intervjuet av NRK Radio i forbindelse med dette - hele intervjuet kan høres her.

– Bunadsbruken i Norge vokser, og bunaden har fått et oppsving. Innskrivingen på Unescos liste for kulturarv betyr jo at Norge som samfunn og at staten har et særskilt ansvar for å ta vare på tradisjonen. Hva skjer med denne kulturarven om ingen kan sy bunad lenger? sier Kjærsti Gangsø, daglig leder i studieforbundet Kultur og tradisjon.

Kjærsti Gangsø, Studieforbundet Kultur og tradisjon
Kjærsti Gangsø, daglig leder Studieforbundet Kultur og tradisjonFoto: Studieforbundet Kultur og tradisjon

Stian Juell trekker frem at både seterkulturen og bunadstradisjonen er en kunnskapsbasert kulturarv som holdes vedlike gjennom kurs og opplæring.

– Det arrangeres en rekke voksenopplæringskurs av ulike organisasjoner innen begge disse fagområdene, og den opplæringen som skjer i disse frivillige organisasjonene er helt nødvendig for å holde denne viktige kulturarven aktiv og levende.

- Her er det vinn-vinn-vinn for alle parter
- Man må ta i bruk alle sansene for å lage god geitost!
Geitost