Kan deltakelse i frivillige organisasjoner bidra til politisk engasjement?
Det viktige spørsmålet var oppe til samtale da politikere møtte organisasjonene i Frivillighetens Hus 20. januar.Spørsmålet ble stilt med bakgrunn i at frivillige organisasjoner er viktige som kunnskapsformidlere, inkluderende og sosiale møteplasser, lokalt lim og drivkrefter for engasjement. Samtidig når ikke det inkluderende arbeidet fram til beslutningsnivå, hvor mangfoldet ofte ikke er like representert.
Er det likevel en vei til politisk engasjement?
Hamse Abdullahi og Samira Muhudin fortalte om sitt engasjement i Natur og Ungdom. Fem politikere satt i panelet, nær 50 interesserte deltaker fra ungdomsråd, ungdomsorganisasjoner, studieforbund, ulike organisasjoner, bydeler og etater, lyttet og hadde gode spørsmål.
Patrick Habiyambere, samfunnsdebattant og tidligere deltaker i Taktskifte til JM Norway, ledet samtalen og brukte sin tilmålte time med klokskap. Politikernes korte selvangivelser fortalte oss at alle hadde startet sin politiske karriere i en frivillig organisasjon – eller mer presist, hatt opplevelse av tilhørighet og engasjement som førte til politisk interesse. Den erfaringen og muligheten ønsket Voksenopplæringsforbundet Oslo å formidle gjennom dette møtet mellom politikere og frivillige organisasjoner, ved å åpne opp for veien inn i demokratiet og politikken.
Diskusjonen viste bred enighet om at frivillige organisasjoner er en viktig «skole» i demokrati og politikk. Men det må legges til rette og systematiseres.
Hvordan nå nye målgrupper? Har de frivillige tid til å ta seg av nykommere? Er det økonomi til å være innovativ og inkluderende? Hvordan bli synlig og kjent for nye målgrupper?
Det er behov for pådriv og flere møtepunkter for å styrke frivillige organisasjoners rolle.
Les mer om programmet og paneldeltakere: