Innspill til statsbudsjettet for 2026

Våre innspill til regjeringen om tilskudd til studieforbund og Vofo i statsbudsjettet for 2026
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery sammen med statsminister Jonas Gahr Støre på Slottsplassen 28. juni 2023.
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery sammen med statsminister Jonas Gahr Støre på Slottsplassen 28. juni 2023.Foto: Torbjørn Kjosvold

Til regjeringen og departementer iht. liste,

Voksenopplæringsforbundet (Vofo) vil med dette gi innspill til departementene og regjeringens arbeid med statsbudsjettet for 2026. Vofo er studieforbundenes interesseorganisasjon. Vi jobber for å fremme voksnes læring ved siden av det formelle utdanningssystemet.

Innledning

Norge har lange tradisjoner for frivillig voksenopplæring. Lag og foreninger har i 100 år samarbeidet i studieforbund for å skape læringsarenaer der folk bor og i tråd med lokale behov. Gjennom tilskudd til studieforbundene bidrar staten til å fremme et mangfold av læringsmuligheter som er åpne for alle og til å fjerne barrierer for deltakelse.

I fjor rapporterte studieforbundene 47 000 kurs for mer enn 560 000 deltakere over hele landet. De fleste kursene arrangeres av lokale lag og foreninger. Kursaktiviteten møter behov i samfunns- og arbeidslivet, ivaretar opplæring og deltakelse i frivillige organisasjoner og bidrar til å bevare et mangfoldig kulturliv og ta vare på kulturarven gjennom læring.

Norge må styrke befolkningens muligheter, evne og vilje til å lære hele livet hvis vi skal møte samfunnsutfordringene fremover. Det er viktig å ha gode læringstilbud i utdanningssystemet og på arbeidsplassen. Samtidig er dette arenaer som ikke alle har tilgang til. Vi trenger også læringsarenaer for folkelig dannelse, levende lokalsamfunn og demokratisk deltakelse.

Folk må ha tilgang til kunnskap og kompetanse gjennom hele livet, men også være motivert til å bruke tid og innsats på sin egen læring og utvikling. Vi tror at folk deltar i frivillig voksenopplæring fordi de er motivert til å lære noe – enten det er å mestre livet med en kronisk sykdom, videreføre lokale håndverkstradisjoner, være beredt til å delta i frivillig søk- og redningsarbeid eller bli en bedre leder for det lokale idrettslaget.

I Hurdalsplattformen slår regjeringen fast at de vil «styrkje rolla til studieforbunda og det frivillige opplæringstilbodet». Studieforbundene har fått en viktig rolle i kulturfrivillighetsstrategien og de siste endringene i voksenopplæringsloven evalueres i 2025 for å gjøre tilskuddsordningen enda bedre. Statsbudsjettet for 2026 bør derfor brukes til å styrke studieforbundene og det frivillige opplæringstilbudet som arena for læring, demokrati og deltakelse.

Innspill til Kultur- og likestillingsdepartementets budsjett

Kapittel 315 post 73: Tilskudd til studieforbund

Tilskuddsordningen til studieforbund er viktig for å sikre et bredt mangfold av læringsmuligheter over hele landet og for å redusere deltakernes opplæringskostnader. De siste 10 årene har det vært en jevn økning i antall deltakere (+14,5 %) og antall kurs (+9,2 %). Økningen har i hovedsak vært blant studieforbund som siden 2021 får tilskudd fra KUDs budsjett. Vi forventer at kursaktiviteten i disse studieforbundene vil fortsette å øke i 2026.

Kursaktivitet er en god måte å rekruttere nye deltakere inn i organisasjonslivet, engasjere og utvikle medlemmene og styrke sivilsamfunnet i Norge ved å dele verdier og kunnskap i et større fellesskap. Mange lag bruker opplæring bevisst og aktivt som et verktøy for å rekruttere og bygge en sterk organisasjon. F.eks. kom kursaktiviteten raskere tilbake etter pandemien enn annen frivillig aktivitet.

Økt kursaktivitet fører til en større arbeidsbelastning på studieforbundene, som må veilede og saksbehandle flere kurs. Dette har skapt et større press på studieforbundenes evne til å utføre oppgaver for medlemsorganisasjonene. Vi ber om et løft i tilskuddet slik at studieforbundene kan møte behovet for økt deltakelse og samtidig være en pådriver overfor medlemsorganisasjonene.

Vi ber regjeringen om å fortsette å motvirke de utilsiktede forskjellene i rammebetingelsene til studieforbund godkjent av KD og KUD. Det er uheldig at vi i dag har to svært like tilskuddsordninger med ulikt tilskuddsnivå til samme type kursaktivitet. Økningen i budsjettet bør derfor innrettes på en måte som motvirker denne forskjellen.

Deler av tilskuddet øremerkes til drift av Voksenopplæringsforbundet (Vofo). Vofo er en samordner som gjør studieforbundene bedre i stand til å tilby voksne fleksibel og brukertilpasset opplæring av høy kvalitet, for eksempel gjennom digitaliseringsprosjekter. Vofo arbeider for mer kunnskap om og utvikling av frivillig voksenopplæring som blir gitt gjennom medlemsorganisasjonene. Våre verktøy, kompetanse og andre tiltak for å fremme og utvikle god praksis er etterspurt blant studieforbundene. Vi ber om fortsatt forutsigbarhet for vårt budsjett og at tilskuddet til Voksenopplæringsforbundet videreføres på samme nivå.

Vi ber om at det totale tilskuddet til studieforbund økes til 375 mill. kroner, og at 12 mill. kroner av bevilgningen øremerkes til drift av Voksenopplæringsforbundet. Ettersom vi ikke vet hvordan regjeringen vil organisere tilskuddsordningen etter den pågående evalueringen, gir vi innspill om det generelle tilskuddsnivået til studieforbund. Innspillet må derfor sees i sammenheng med innspillet vårt til kap. 254 post 70 på Kunnskapsdepartementets budsjett.

Kapittel 315 post 70: Merverdiavgiftskompensasjon til frivillige organisasjoner

Vofo ber om at studieforbund gis mulighet til å søke om momskompensasjon på lik linje med andre frivillige organisasjoner. Forskrift om merverdiavgiftskompensasjon for frivillige organisasjoner har i dag et forbud mot at bl.a. studieforbund kan gis momskompensasjon.

Vi ber om at studieforbund fjernes fra listen over organisasjoner som ikke kan få kompensasjon for momskostnader (§ 3 tredje ledd bokstav a), slik at studieforbund som fremmer frivillig aktivitet, og ellers tilfredsstiller kriteriene i tilskuddsordningen, kan gis momskompensasjon.

Studieforbundene har anslagsvis driftskostnader på rundt 60 mill. kroner som kan kvalifisere til merverdiavgiftskompensasjon i 2026. Studieforbundene kan dermed søke om å få tilbake 4,8 mill. kroner gjennom momskompensasjonsordningen.

Innspill til Kunnskapsdepartementets budsjett

Kapittel 254 post 70: Tilskot til studieforbund

Tilskuddsordningen til studieforbund er viktig for å sikre et bredt mangfold av læringsmuligheter over hele landet og for å redusere deltakernes opplæringskostnader. Den frivillige voksenopplæringen er åpen for deltakere som står utenfor arbeidslivet eller som ikke får tilbud om etterutdanning på arbeidsplassen. Kursaktiviteten gir flere folk motivasjon og mulighet til å lære og utvikle seg, i tråd med samfunns- og arbeidslivets behov.

Behovet for omstilling er stort og økende i årene fremover. Frivilligheten som læringsarena er et supplement til det formelle utdanningssystemet og arbeidsplassen. Studieforbundene tilbyr et mangfold av læringsmuligheter som tar utgangspunkt i deltakernes behov.

Vi ber regjeringen om å fortsette å motvirke de utilsiktede forskjellene i rammebetingelsene til studieforbund godkjent av KD og KUD. Det er uheldig at vi i dag har to svært like tilskuddsordninger med ulikt tilskuddsnivå til samme type kursaktivitet. Økningen i budsjettet bør derfor innrettes på en måte som motvirker denne forskjellen.

Vi ber om at det totale tilskuddet til studieforbund økes til 375 mill. kroner, og at 12 mill. kroner av bevilgningen øremerkes til drift av Voksenopplæringsforbundet. Ettersom vi ikke vet hvordan regjeringen vil organisere tilskuddsordningen etter den pågående evalueringen, gir vi innspill om det generelle tilskuddsnivået til studieforbund. Innspillet må derfor sees i sammenheng med innspillet vårt til kap. 315 post 73 på Kultur- og likestillingsdepartementets budsjett.

Kapittel 228 post 83: Særtilskot til Møbelsnekkerskolen, Plus-skolen og Hjerleid Handverksskole

Kulturarvskolene er tre godt etablerte private skoler som tilbyr utdanning innen tradisjonshåndverk som det offentlige utdanningssystemet ikke finner grunnlag for å tilby. Skolene tilbyr utdanning i en rekke fag knyttet til kulturarv. De har en høy andel voksne elever og små programmer, som ikke alltid utløser støtte og dermed gir skolene en sårbar finansiering.

Opplæring innenfor tradisjonshåndverksfag er avhengig av dyktige faglærere, som blant annet utdannes på kulturarvskolene. For å styrke et kulturelt mangfold og bevare kulturarven gjennom læring trenger studieforbundene at det utdannes nye lærere i tradisjonshåndverksfag.

Vi ber om at tilskuddet til kulturarvskolene videreføres på dagens nivå, med kompensasjon for lønns- og prisvekst.

Innspill til Arbeids- og inkluderingsdepartementets budsjett

Kapittel 291 post 71: Tilskudd til integreringsarbeid i regi av sivilsamfunn og frivillige organisasjoner

Tilskuddsordningen for integreringsarbeid er en viktig ordning som både studieforbund og andre frivillige organisasjoner bruker til å finansiere deler av integreringsarbeidet sitt. En faktor for å lykkes er at læringsutbyttet bidrar til å åpne dører og senke terskelen for likeverdig deltakelse i det lokale koret, husflidslaget, hjelpekorpset eller turgruppa.

Tilskuddsordningen gjør det mulig å finansiere prosjekter som krever mer ressurser enn ordinære kurs og aktiviteter. Et eksempel på dette er prosjektet «Åpent for alle» hvor Studieforbundet kultur og tradisjon fremmet nettverk, fellesskap og norsktrening med utgangspunkt i den etablerte kursvirksomheten i lokale lag. Dette gir positive ringvirkninger for deltakerne og samfunnet, økt deltakelse og viktig kompetanse for studieforbundet og lagene som deltar i prosjektet.

Vi ber om at tilskuddsordningen videreføres slik at flere organisasjoner kan utvikle og gjennomføre prosjekter med finansiering fra tilskuddsordningen.

Innspill til Justis- og beredskapsdepartementets budsjett

Kapittel 430 post 70: Tilskudd til frivillige organisasjoner i kriminalomsorgen

Flere studieforbund har prosjekter i kriminalomsorgen og tilskuddet er nødvendig for å opprettholde et godt faglig tilbud. Regjeringen vil i Hurdalsplattformen styrke innholdet i soningen, og slår fast at den viktigste oppgaven til kriminalomsorgen er rehabilitering av straffedømte. For å lykkes med dette er det viktig å sørge for et godt tilbud og aktivitet under soning.

Frivillige organisasjoner skaper sosiale arenaer utenfor kriminalomsorgen og bidrar til å lette overgangen til normalsamfunnet etter soning. Studieforbund tilbyr læring i grupper som ikke er integrert i samfunns- eller arbeidsliv. Deltakerne blir bidragsytere i det ordinære kulturlivet og får et kontaktnettverk utenfor murene. Aktiviteten fremmer læringslyst, ferdigheter og sosiale arenaer som er viktige faktorer for å hindre tilbakefall til kriminalitet.

Studieforbundet kultur og tradisjon har arrangert kurs i fengsel siden 2000. I 2023 arrangerte studieforbundet 20 kurs for innsatte i sju ulike fengsel. Kursene arrangeres i hovedsak i samarbeid mellom studieforbundet, fengselet og ev. andre organisasjoner.

Musikkens studieforbund driver prosjektet Musikk i fengsel og frihet (Miff) som er et landsomfattende rusfritt tilbud i lokalmiljøet med musikkopplæring og musikknettverk for mennesker med rus- og kriminalitetserfaring. I 2023 hadde de tilbud ved 21 soningssteder og 10 arenaer for rusomsorg eller ettervern over hele landet.

Organisasjonsjoner som jobber aktivt i kriminalomsorgen er avhengige av forutsigbarhet og langsiktig driftsgrunnlag. Vi ber derfor om at man viderefører praksisen ved at Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) fordeler hele tilskuddet etter søknad. KDI har den nødvendige kompetansen og innsikt i aktiviteten som bidrar til formålet med tilskuddet.

Vi ønsker lykke til med budsjettarbeidet og bidrar gjerne med utdypende opplysninger.

Med hilsen
Voksenopplæringsforbundet

Hege Irene Fossum
styreleder

Stian Juell
generalsekretær

Innspillet er sendt til følgende departement:

  • Kultur- og likestillingsdepartementet
  • Kunnskapsdepartementet
  • Arbeids- og inkluderingsdepartementet
  • Justis- og beredskapsdepartementet