Hva er frivilligheten verdt? Frivillighetens dag 5. desember

Vofo deltok på feiringen av den internasjonale dagen for frivillighet på Sentralen i Oslo.
En mann og to kvinner poserer foran et banner der det står "Frivillighetens dag
Fra venstre: Torgeir Toppe (Vofo), Helene Hodneland Sæle (Studieforbundet Funkis, Randi Lohne Sjursen (VOFO), Stian Slotterøy Johnsen (Frivillighet Norge)Foto: Vofo og CF Salicath

- Arvesølvet i historien vår

Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, åpnet dagen med å beskrive frivilligheten som "arvesølvet i historien vår" og fremhevet hvor viktig det er å ta vare på denne unike kraften. Barne- og familieminister Kjersti Toppe fulgte opp med å understreke at frivilligheten, i tillegg til å være verdt 78 milliarder kroner ifølge SSB, også er et fundament for demokratiet og en kilde til fellesskap og mening.

Dette kunne rådgiver David Aarvik Nese fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) bygge videre på, og viste blant annet at medlemskap i en organisasjon henger sammen med høyere tillit i samfunnet enn ellers. Ellers kan ferske tall fra SSB vise at nordmenn bidro med nesten 200 milliarder i frivillig innsats i 2022 og 2023!

Mann står foran statistikk
David Aarvik Nese fra DFØ legger fram analyser

- Verdi rommer mer enn pris

Filosof Einar Øverenget, som holdt konferansens hovedinnlegg, utfordret deltakerne til å se på frivillighetens verdi utover kun nytte og økonomiske rammer. - Vi kan sette en pris på noe, men verdi rommer mer enn pris, sa han og trakk frem hvordan drivkraften i frivillig arbeid er nettopp mening – ikke penger. - Hvis den eneste drivkraften blir at en oppgave skal utføres, så forsvinner noe av egenverdien i frivilligheten, understrekte han. Dette må vi huske på når oppgaver overtas av frivilligheten.

Mann holder foredrag
Einar Øverenget snakker om egenverdien av frivillighet. foto: CF Salicath

Hvordan kan frivillig sektor møte utfordringene i samfunnet?

Gjennom dagen ble det arrangert samtaler og debatter om hvordan verdien av frivillig arbeid kan måles og hvordan frivillig sektor kan møte utfordringer som fallende tillit i samfunnet. Blant paneldeltakerne var generalsekretærer fra organisasjoner som Norsk Friluftsliv og Redd Barna, forskere fra Institutt for samfunnsforskning og representanter fra ulike deler av frivillig sektor.

Fem mennesker på en scene snakker om tillitssamfunnnet
Panelsamtale med generalsekretær i Redd Barna, Henriette Westhrin Rådgiver i DFØ, David Aarvik Nese Journalist og kommentator i VG, Shazia Majid Ambassadør for Stopp hatprat, Patrick Habiyambere Forsker 1, Institutt for samfunnsforskning (ISF), Karl Henrik Sivesind

Til slutt var det duket for utdeling av den nasjonale Frivillighetsprisen, som deles ut hvert år av Frivillighet Norge i samarbeid med Norsk Tipping og Kultur- og likestillingsdepartementet. I år var det Østmarkas venner som stakk av med den gjeve prisen på 50.000 kroner. Se vinnerne av alle prisene her.

To damer, den ene har vunnet pris
Østmarkas Venner v/styreleder Helga Gunnarddóttir og Kultur- og likestillingsminister Lubna JaffreyFoto: CF Salicath

Frivillighetens dag minner oss om den enorme innsatsen som legges ned av frivillige hver eneste dag. Vofo er stolte over å være en del av dette viktige arbeidet og ønsker å takke alle som bidrar til å skape verdier, tillit og fellesskap i samfunnet. Gratulerer med dagen i går til alle frivillige, samarbeidspartnere og organisasjoner!