– Husflidslagene har et fantastisk samhold og er åpne for alle
Ildsjelen Gunn Hauge står på både for Hordaland Husflidlag, Studieforbundet kultur og tradisjon og Vofo Vestland.Innhold
– Jeg sørger for å være tilgjengelig
Hordaland Husflidslag ble startet i 1895 (da het det Vestlandske Husflidsforening). I 2024 har laget 22 lokallag med totalt 1672 som medlemmer. Pr 31.12.23. Hordaland Husflidslag har hatt kontorlokaler på vakre Bryggen i Bergen siden 1990-tallet
Gunn Hauge er ansatt som sekretær og kasserer og er tilgjengelig omtrent døgnet rundt for lokallagene i Hordaland Husflidslag. – Jeg spiser middag klokken fire, men ellers kan de ringe når det passer for dem, ler hun – de andre er jo frivillige, og må kunne ta kontakt utenom arbeidstiden sin.
– Vi jobber hele tiden for at lokallagene skal kunne ha høy kursaktivitet, forteller hun.
Studieforbundet Kultur og tradisjon i Vestland gjennomførte 685 kurs i Vestland i 2023.
Gunn har vært ansatt siden 2013, og «arvet» også engasjementet som leder i Vofo sitt fylkesutvalg fra sin forgjenger. Hun er nå leder i Fylkesutvalget for Vofo Vestland.
Regionlaget Hordaland deler ut midler til rødlistede teknikker to ganger i året, som lagene kan søke på, det har vi gjort siden 2016, sier Gunn. -Rødlista håndverk er et viktig arbeid for at teknikker og tradisjonskunnskap ikke skal gå i glemmeboken, men komme til allmenn nytte.
– Flere av lokallagene har bl.a gitt ut bøker om rødlistede teknikker:
Askøy Husflidslag: Kipebinding
Kurs og prosjekter for unge
– Vi fokuserer også på å ha aktiviteter for unge voksne, som for eksempel «Fiks det» – blant annet fordi vi vet at unge er opptatt av gjenbruk.
Eg fiksar, fiksar du?
Dette er prosjekt der lokale husflidslag lager møteplasser og kurs blant annet for å trekke til seg unge voksne . Her lærer man ulike reparasjonsteknikker, for eksempel å stoppe sokker.
Samarbeidsprosjekter med eksterne parter
Hordaland Husflidslag var i sin tid med og startet Ullveka i 2014, som er et fantastisk samarbeid mellom både frivillige organisasjoner, bedrifter, og museer.
– Vi oppfordrer alle lokallagene til å ha egne aktiviteter under Ullveka. Vi har bl.a. et samarbeid med Hordamuseet med kurs der du kan lære og lage Grindvev og veve på den.
Husflidslaget har også andre samarbeidsprosjekter med Hordamuseet, bl.a med aktiviteter for barn. – Vi lærer dem å lage hoppetau og nålefilte julepynt, forteller Gunn, og viser frem en snordreier. – Det er veldig populært lage hoppetau!
Åpent for alle
Gunn Hauge er opptatt av at alle husflidslagene må være aktivt inkluderende.
– Husflidslagene rundt om i fylket, og over alt i landet, har et fantastisk samhold, sier Gunn. – Man får et skikkelig nettverk, og jeg anbefaler alle å melde seg inn, kanskje spesielt om man er ny på en plass.
– Hos oss og på våre kurs skal det være åpent for alle, presiserer hun. – Lokallagene må også være observante og invitere nye innbyggere, det er ikke alltid så lett å «våge seg frempå» selv, så en personlig invitasjon vil bety mye.
Fylkesutvalget i Vofo Vestland
– Jeg vil oppfordre medlemmer i husflidslagene rundt om i landet, og egentlig i alle andre frivillige organisasjoner, til å engasjere seg i Vofo sine Fylkesutvalg der de bor. Det gir en mye bedre forståelse av hele voksenopplæringssystemet i samfunnet, og den verdien dette bidrar med, både lokalt og nasjonalt, avslutter Gunn Hauge.