- Gull verd i arbeidslivet
Frivillige og ideelle organisasjoner representerer en unik arena for læring og kompetanseutvikling som har stor overføringsverdi til arbeidslivet.
Forskning
Gjennom aktiv deltakelse i frivillige organisasjoner tilegner man seg kunnskap, erfaringer og ferdigheter som kan være uvurderlige i fremtidige jobber.
I tillegg viser forskning at unge som deltar i frivillige organisasjoner har økt sannsynlighet for både å fullføre utdanning og å lykkes i arbeidslivet:
Vi finner altså klare sammenhenger mellom organisasjonsaktivitet i tenårene og posisjon i arbeidslivet ti år senere. De som var aktive i 13-14 års alderen er labt oftere i høyere utdanning når de er 24-25 år. Organisasjonsaktivitet er også forbundet med heltids - framfor deltidsansettelse i ung, voksen alder, og ungdommene som er aktive i tenårene etablerer seg oftere i yrker som krever høy utdanning og som gir høy prestisje og/eller lønn. (Kilde: s. 130, Deltakelse i frivillige organisasjoner, senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor)
Her er en læringshistorie fra studieforbundet K-Stud:
Betydning av frivillig arbeid
Sannsynligvis vil erfaring fra frivillige organisasjoner også bli viktigere og viktigere for arbeidsgiverne fremover. Noen frivillige organisasjoner jobber konkret med ulike prosjekter som skal hjelpe mennesker til å kvalifisere seg til arbeidslivet – ikke minst gjennom å gi dem tro på seg selv.
Maren Melhus Gylland, som har vært involvert i 4H siden barndommen, beskriver hvordan hun i denne organisasjonen har fått muligheter til å ta ansvar og lede prosjekter.
-Jeg startet i 4H i fjerde klasse og har fulgt hele programmet, forteller hun. -Jeg begynte tidlig å hoppe inn i ulike verv, og jeg har vært med på å arrangere ganske mye, fra små aspirantleirer lokalt, til landsleir på Frosta, hvor jeg satt i hovedkomiteen.
Gjennom aktiviteter som styrevervkurs og prosjektplanlegging har hun utviklet ferdigheter som er direkte overførbare til arbeidslivet. - Jeg tror ikke jeg hadde vært lærer om jeg ikke hadde startet i 4H, sier hun. Maren peker på mestringsopplevelsene i 4H som hovedårsak til både yrkesvalg og senere lederverv.

Ansvar og mestring
-Jeg fikk lov til – og ble nok også pushet litt – til å ta ansvar i 4H, allerede fra ung alder, med god støtte, forteller hun. Det ga en god mestringsfølelse.
Maren viser også til at i 4H måtte hun samarbeide med andre, noe som er en viktig ferdighet i arbeidslivet. -I arbeidslivet kan man ikke velge hvem man vil samarbeide med, man må sørge for å få samarbeidet til å fungere og fokusere på at oppgaven skal løses. Dette lærte jeg rett og slett første gang i 4H, og det er kanskje noe av det viktigste jeg ser kan overføres direkte til arbeidslivet.
Deltakelse i frivillige organisasjoner gir muligheter til å utvikle ferdigheter innen logistikk, møteledelse og prosjektplanlegging. For eksempel kan organiseringen av en håndballturnering eller en festival lære enkeltpersoner om planlegging, samarbeid og ressursforvaltning. Maren lærte også mye om planlegging og gjennomføring gjennom ulike prosjekter i 4H.
-Dette var opplæring i prosjektplanlegging, rett og slett, forteller hun. – Vi måtte lage en arbeidsplan, sette opp budsjett og gjennomføre – og etterpå må man evaluere og vurdere.
-Av og til må man også få lov til å feile, til at ting går «i dass» - for det lærer man veldig mye av, konstaterer Maren. – Vi lærer å takle at ting ikke går som planlagt, uten at konsekvensene blir så veldig store. Det gir også mestring!
Maren Melhus Gylland har også holdt foredrag på 4H sine voksenlederkurs, om hvordan 4H faktisk er en god forberedelse på arbeidslivet. – Jeg tror som nevnt ikke at jeg hadde vært lærer om jeg ikke hadde startet i 4H, sier hun. -Jeg hadde heller ikke tatt på meg det ledervervet jeg har i idrettslaget i dag, og andre verv jeg har hatt.
Inkludering
Stian Juell, generalsekretær i Vofo, deler sin historie om hvordan han fant mestring i speideren og fotballen, noe som hjalp ham til å fullføre utdanningen. -Da jeg var yngre sleit jeg på skolen, jeg fant meg ikke helt til rette og kanskje var jeg på vei til å falle ut, sier han.

- Heldigvis hadde vi en rådgiver som så meg, som ga meg muligheten til å lære å seile framfor å slite med teoritunge fag, og utenfor skolen fant jeg mestring, spesielt i speideren og i fotball. Disse mestringserfaringene mener jeg var helt avgjørende for at jeg senere klarte å fullføre utdanning.
Deltakelse forplikter
Det er en vanlig misforståelse at deltakelse i frivillige organisasjoner ikke medfører noen forpliktelser. Organisasjoner jobber aktivt for å skape en inkluderende kultur, noe som forutsetter at medlemmer er til stede og engasjerte.
-Jeg pleier å si at det er frivillig å delta i korps, men det er ikke frivillig fra øvelse til øvelse - er du først med, har du forpliktet deg, sier seniorrådgiver i Vofo Kristin Myrmel
-Korps- og musikklidenskapen påvirket absolutt utdanningsvalget mitt, fortsette hun. - Jeg tok master i musikkpedagogikk og videreutdanning i direksjon - og har jobbet mye som leder. Jeg vil påstå at kultur, holdninger og «oppdragelsen» jeg har fått, både i korpsene jeg har spilt i og senere dirigert, har formet meg både som arbeidstaker og som leder: Alle skal med, vi er sammen om dette, vi skal møte opp og alltid yte vårt aller beste.

Lederutvikling og relasjonsbygging
Maren Melhus Gylland har gjennom 4H også arrangert lederutviklingskurs for ungdom.
-Vi plukket ut såkalte trivselsagenter, der unge ledere fra hele Trøndelag ble trent i sosialt lederskap. Vi fokuserte på å bygge dem opp som mennesker, og hjelpe dem til å se hva de er gode på, forteller hun.
Evnen til å knytte kontakter og pleie relasjoner er avgjørende i arbeidslivet. Maren trekker frem hvordan 4H bevisst skaper et inkluderende miljø.
-4H er veldig der at alle skal med. Det skjer ikke av seg selv, det krever aktiv handling og fokus på å virkelig se andre mennesker, sier Maren. – Vi må gi rom for at vi er forskjellige, og at man uansett er like mye verd. Den holdningen har direkte overføringsverdi til arbeidslivet, avslutter hun.
-Alle frivillige organisasjoner har - og skal ha - sin egen aktivitet som hovedfokus, selvsagt, påpeker generalsekretær Stian Juell. -Ingenting blir gjort eller skal gjøres der, som en bevisst forberedelse til arbeidslivet for deltakerne, man skal ta vare på og videreutvikle sin egen primæraktivitet. Vi ser imidlertid at all opplæring og erfaring man skaffer seg gjennom deltakelse i frivillige organisasjoner har veldig stor overføringsverdi til arbeidslivet.
Etter at denne artikkelen kom på trykk, kom det også et debattinnlegg om frivilligheten som døråpner til arbeidslivet, i Trønderavisa - les mer her.