Hopp til hovedinnholdet

Gratulerer med Den nasjonale revmatikerdagen!

15. mars er Den nasjonale revmatikerdagen.
Kvinner som trener i basseng.
Vannaktivitet i regi av NRF i lokalforeningen Øyer Tretten. Reidun Synnøve Brustuen er instruktør.

Den nasjonale revmatikerdagen feires i dag, 15. mars. Denne dagen markeres over hele Norge med ulike aktiviteter, kurs og samlinger arrangert av Norsk Revmatikerforbund (NRF). Dagen sammenfaller med NRFs stiftelsesdag og har en lang tradisjon for å bli markert.

Formålet med dagen er å sette fokus på hvordan livet kan leves best mulig i nære relasjoner, til tross for utfordringer knyttet til muskel- og skjelettsykdommer. Lokallag av NRF over hele landet deltar aktivt i markeringen ved å stå på stands eller arrangere andre aktiviteter for å øke bevisstheten om revmatiske sykdommer.

Revmatikerdagen er en viktig anledning for å spre informasjon, skape fellesskap og støtte for personer som lever med revmatiske lidelser, samt deres pårørende.
Studieforbundet Funkis og Norsk Revmatikerforbund legger til rette for at mennesker som har revmatisme skal få nyttig informasjon, kurs og opplæring for å takle livet med revmatiske sykdommer.
NRF er med i Voksenopplæringsforbundets paraplyorganisasjon, under studieforbundet Funkis.

Reidun Synnøve Brustuen, medlem og aktiv i NRF i 40 år.
Reidun Synnøve Brustuen, medlem og aktiv i NRF i 40 år.Foto: Kirsten Ramberg

Reidun Synnøve Brustuen
I dag, på den nasjonale revmatikerdagen 15. mars, ønsker jeg å dele litt om mitt lange engasjement i Norsk Revmatikerforbund (NRF) og hvorfor dette arbeidet betyr så mye for meg. Jeg har vært medlem i NRF i over 40 år og aktivt involvert i organisasjonen i 39 av disse årene. Gjennom denne tiden har jeg hatt gleden av å delta på utallige kurs som NRF og studieforbundet Funkis (tidligere Funksjonshemmedes Studieforbund) har arrangert. Kursene har gitt meg verdifull kunnskap, både personlig og som frivillig. Jeg har blant annet tatt organisasjonskurs og instruktørkurs innen mange forskjellige aktiviteter.

Sammen med tre andre damer tok jeg initiativ til å stifte en lokal revmatikerforening, Øyer Tretten Revmatikerforening, som en del av NRF. Her arrangerte vi blant annet trening i vann, hvor jeg selv var instruktør. Det var givende å kunne bidra til et tilbud som betydde så mye for mange.

Viktigheten av organisasjonslære
Organisasjonslære er noe jeg virkelig brenner for. Det er helt avgjørende å forstå hvordan en forening drives på en god måte, og dette har vært en rød tråd gjennom mitt arbeid i NRF. Jeg har hatt roller på nesten alle nivåer i organisasjonen, inkludert som fylkesleder og fylkesråd. Jeg har også vært aktiv i studieforbundet Funkis i mange år, hvor jeg har bidratt med min kompetanse på ulike måter.

For meg har det alltid vært viktig å bruke min kunnskap til å hjelpe andre. Dette gjelder spesielt innen likepersonsarbeid, som er en sentral del av NRFs virksomhet. Likepersonsarbeid handler om at "like hjelper like" – at vi som selv har erfaring med revmatiske sykdommer eller muskel- og skjelettlidelser kan støtte andre som står i lignende situasjoner. Mange føler seg alene med sykdommen sin og trenger noen å snakke med,-noen som virkelig forstår hva de går gjennom.

Kurs og læring – en livsslang prosess
NRF tilbyr et imponerende utvalg av kurs og opplæringstilbud, både fysisk og digitalt. Dette gjør det mulig for medlemmer å delta uten å måtte reise langt, noe som er spesielt viktig for dem som sliter med smerter eller bevegelsesproblemer. Selv har jeg deltatt på kurs innen kostveiledning, ernæringslære og mestring av egen sykdomssituasjon. Disse kursene gir ikke bare praktisk kunnskap, men også verktøy for å håndtere hverdagen bedre.

I går markerte NRF den nasjonale revmatikerdagen med et frokostwebinar om hjertehelse ved revmatiske sykdommer. Dette er et svært viktig tema, da mange revmatikere også sliter med følgesykdommer som hjerte- og karlidelser eller diabetes. Revmatisme omfatter over 200 forskjellige diagnoser, og mange lever med flere diagnoser samtidig. Det er derfor avgjørende at vi setter oss inn i de ulike utfordringene disse sykdommene kan føre med seg.

Støtte til dem som trenger det mest
Gjennom likepersonsarbeidet møter vi ofte mennesker som nettopp har fått en diagnose eller som kanskje står midt i en vanskelig sorgprosess etter å ha blitt uføretrygdet. For mange kan dette være overveldende, og det er lett å miste motet. Derfor er det så viktig at vi frivillige får opplæring gjennom NRFs kurs, slik at vi kan gi god støtte til dem som trenger det mest. Mestringskurs og kurs knyttet til fysisk aktivitet er eksempler på tilbud som hjelper folk ut av negative spiraler.

Heldigvis har jeg selv aldri vært i en situasjon hvor jeg følte at jeg måtte gi opp, men jeg vet at mange dessverre opplever dette. Da er det vår oppgave i NRF å bidra med kunnskap, støtte og motivasjon slik at de kan finne veien videre.

Lokale aktiviteter – et sosialt fellesskap
Jeg vil også fremheve de lokale lagene i NRF, hvor medlemmer automatisk blir tilknyttet når de melder seg inn. Disse lagene tilbyr et bredt spekter av aktiviteter, fra vanntrening og saltrening til håndarbeidstreff som kombinerer håndtrening med sosialt samvær. For eldre medlemmer arrangeres det også kurs i hverdagsmestring kosthold og bilførerkurs for personer over 65 år.

Organisasjonsarbeid gir mening
For de som ønsker å engasjere seg i styrearbeid eller andre lederroller, er det avgjørende å sette seg inn i organisasjonsstrukturen og vedtektene til NRF. Det at man forstår hvordan organisasjonen er bygget opp, gir et solid grunnlag for å bidra og påvirke på en meningsfull måte.

Selv har jeg hatt gleden av å være en del av Voksenopplæringsforbundet (Vofo) i Oppland samt Vofo Innlandets fylkesutvalg. Her får jeg brukt mine 40 år med erfaring fra organisasjonslivet, til både å dele kunnskap og lære mer selv.
Det føles godt å vite at innsatsen vi frivillige legger ned ikke bare hjelper enkeltmennesker, men også bidrar positivt til arbeidslivet og samfunnet generelt.

En anbefaling til alle
Avslutningsvis vil jeg anbefale alle som lever med revmatiske lidelser eller muskel- og skjelettproblemer om å bli medlem i NRF. Organisasjonen tilbyr et unikt fellesskap, verdifull kunnskap og muligheten til å delta på aktiviteter som kan gjøre hverdagen litt lettere.

For meg personlig har medlemskapet i NRF gitt meg faglig utvikling, sosialt samvær og flotte opplevelser. Det opplever jeg fortsatt og setter stor pris på det.

Voksenopplæringsforbundet vil gi en ekstra hilsen til NRF og Reidun Synnøve Brustuen i dag, på Den nasjonale revmatikerdagen, det fortjener de.