Hopp til hovedinnholdet

Folkeakademiet bygger mental beredskap!

Folkeakademiet samarbeider med Voksenopplæringsforbundet.
Bilde av mange mennesker fra Folkeuniversitetet. De står på en bru.
Folkeakademiet står sammen for folkeopplysning, kultur og ytringsfrihet.

Folkeakademiet er en nasjonal organisasjon i Norge som har som mål å tilby varierte og meningsfulle kulturaktiviteter for alle deler av befolkningen. Organisasjonen ble etablert i 1885 og har lokale lag over hele landet, tilknyttet distriktsorganisasjoner. Folkeakademiet fokuserer på å skape engasjement gjennom foredrag, debatter, kulturarrangementer og turnévirksomhet, med slagordet "Kunnskap og kultur der du bor". Folkeakademiet arbeider for å fremme bevissthet om hvordan og hvorfor demokratisk praksis danner grunnlaget for ytringsfrihet, menneskerettigheter og frihet til å velge.

Folkeakademiet samarbeider med Voksenopplæringsforbundet. Den 1. april skal styreleder i FA Hålogaland, Kathrine Fosshei, holde et innlegg på vårt arrangement, i kommunestyresalen i Tromsø. Les mer her: Gratis opplæring i beredskap og egenberedskap, i Tromsø! | Voksenopplæringsforbundet


Mental beredskap
Folkeopplysning bygger mental beredskap. I denne sammenhengen vises det til Hans Majestet Kong Harald som adresserte et høyrelevant budskap i sin nyttårstale i 2023. En kjerne i kongens budskap var at vi ikke kan ta for gitt fred og frihet, samt tilgang på ressurser og fellesgoder. Vi må være robuste, ha motstandskraft og tåle en trøkk.

Vi må med andre ord være beredt som enkeltmennesker og grupper av mennesker gjennom sterke lokalsamfunn. Kjernen i kongens tale er folkeopplysning og det å bygge mental beredskap i våre nærmiljøer landet rundt.

Folkeakademiet bygger mental beredskap gjennom å:

- Skape møteplasser for bevissthet, engasjement, debatt og refleksjon gjennom kunnskapsformidling og kulturopplevelser.

- Skape opplevelser og gi ulike tilbud til mennesker lokalt for å bygge samhold i det enkelte lokalsamfunn.

-Styrke og bevisstgjøre den enkelte som del av sitt lokalsamfunn.


Å bygge mental beredskap

- Fremmer folkehelsen ved å tilby sosiale aktiviteter, ref. Folkehelsemeldinga2 som eksplisitt sier «Deltaking i fritidsaktivitetar kan bidra til sosial inkludering og god fysisk og mental helse».

- Reduserer samfunnskostnader ved at mennesker er engasjert i aktiviteter i sitt lokalmiljø.

- Bygger innenforskap, bekjemper utenforskap og fremmer inkludering. Øker bevisstheten om verdien av å bidra og la seg engasjere aktivt i sitt lokalsamfunn.

- Bidrar til arbeidsinkludering og relevant arbeidserfaring gjennom frivillig innsats.

- Reduserer kriminalitet gjennom fellesskap og positive aktiviteter.

- Forbedrer psykisk og fysisk helse gjennom deltakelse.

«Nordic Secret» er en terminologi for hvordan de nordiske landene – Danmark,Sverige, Norge og Finland – gikk fra føydale jordbruksland til industrialisertedemokratier på 1800-tallet. Denne store samfunnsendringen foregikk på en fredelig måte.
Én av de sentraleforklaringsvariablene er tilliten til fellesskapet. Vi står nå igjen overfor gjennomgripende endringer i samfunnet; globalt, nasjonalt og lokalt. Forståelse av vår historie er essensielt når vi skal møte de utfordringene som vår og kommende generasjoner står overfor knyttet til sikkerhetspolitiske endringer, demokratiske utfordringer, klima- og miljøspørsmål samt hvordan skape et godt samfunn basert på mangfold og innenforskap.
Samtidig vil den teknologisk utviklingen med kunstig intelligens medføre en kamp om sannheten og utfordre en opplyst og reflekterende bevissthet om de store samfunnsspørsmål.

Generalsekretær Bjørge Aase forklarer Folkeakademiets forståelse av begrepet Mental Beredskap.
Folkeakademiet er medlem i studieforbundet Livslang Læring og med Voksenopplæringsforbundets paraplyorganisasjon.

Visjoner og mål

Folkeakademiet har som mål å være en fremtidsrettet, synlig og relevant samfunnsaktør. Med utgangspunkt i idégrunnlaget og formålet skal de operasjonalisere vedtatte satsingsområder; demokratiske verdier og prinsipper, klima og miljø, samt mangfold og innenforskap.

Kunnskap og kultur er deres virkemidler. De skal skape bevissthet, engasjement og refleksjon, samtidig som de bygger samhold gjennom kulturelle opplevelser der folk bor.

Frivillig innsats og engasjement fundert i integritet, initiativ og inkludering sørger for at Folkeakademiet, som en relevant folkeopplysningsorganisasjon, bidrar til å utvikle det norske samfunnet som et moderne og fredelig demokrati fundert på menneskerettigheter og bærekraft.