Får studieforbund søke om momskompensasjon igjen?

Vofo sitt svar på høringen om forslag til endringer i momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner.
To personer som ser på hverandre mens de driver med håndarbeid
Frivillig innsats utgjør en viktig del av studieforbundenes kursaktivitet, som i hovedsak foregår i lokalledd i studieforbundets medlemsorganisasjoner.Foto: Anne Marte Før

Voksenopplæringsforbundet (Vofo) viser til departementets høringsnotat om forslag til endringer i momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner. Vi er positive til at ordningen blir tydeligere, enklere og at noen krav strammes inn. Dette bør åpne for at studieforbund, etter å ha vært utestengt i 15 år, igjen kan få søke om momskompensasjon.

Studieforbund og momskompensasjon

Studieforbund kvalifiserte under den gamle tjenestemomsordningen, men fikk ikke tilskudd gjennom momskompensasjonsordningen. Lotteritilsynets praksis knyttet til studieforbund ble forskriftsfestet i 2018, til tross for at flere organisasjoner var kritiske til dette. Bakgrunnen for at studieforbund ble utestengt fra ordningen «for å unngå uklarheter» (jf. høringsnotatet fra 2017) var tilsynelatende at Lotteritilsynet var i tvil om hvorvidt studieforbundenes virksomhet kommer offentlige oppgaver til gode og at det var vanskelig for studieforbund å dokumentere vilkåret om tilstrekkelig grad av frivillig innsats.

Endringene som nå foreslås løser disse problemene og gir derfor grunnlag for en ny vurdering av studieforbund:

  • En tydeligere avgrensing mot offentlige oppgaver vil vise at studieforbundene i liten eller ingen grad utfører offentlige lovpålagte oppgaver eller oppgaver på vegne av det offentlige.
  • Objektive kriterier om frivillig innsats vil vise at noen studieforbund oppfyller vilkåret om frivillig innsats for paraplyorganisasjoner.

Vofo ber om at studieforbund fjernes fra forskriften § 3 tredje ledd bokstav a, slik at studieforbund igjen får søke om momskompensasjon og vurderes etter de samme kriteriene som andre frivillige paraplyorganisasjoner.

Avgrensning mot offentlige oppgaver

Vofo støtter forslaget om å presisere avgrensningen mot offentlige oppgaver til oppgaver som er pålagt det offentlige i lov eller forskrift med hjemmel i lov, eller oppgaver som utføres på vegne av det offentlige. Lotteritilsynet har begrunnet avslag på søknader fra studieforbund med bl.a. at det ligger en sterk offentlig styring av studieforbundene gjennom voksenopplæringsloven og graden av offentlig finansiering.

Lotteritilsynet har i disse vurderingene misforstått studieforbundenes virksomhet som begrenset til å fordele tilskuddsmidler på vegne av det offentlige. Studieforbundene er paraplyorganisasjoner som dannes, styres og utfører oppgaver på vegne av medlemmene sine, og som får tilskudd til frivillig voksenopplæring. Det har aldri vært en offentlig oppgave å bestemme hvordan studieforbundet skal fordele tilskuddet de mottar.

Vi tror at en tydeligere avgrensning mot offentlige oppgaver vil klargjøre urimeligheten i at studieforbund i dag er utelukket fra ordningen og bidra til en mer rettferdig og forutsigbar praksis i framtiden.

Frivillig innsats

Vofo støtter forslaget om å tydeliggjøre vilkåret om frivillig innsats for alle juridiske enheter og at minst 75 prosent av medlemsorganisasjonene i en paraplyorganisasjon må få utbetalt momskompensasjon i søknadsåret for at dette skal kunne kvalifisere som frivillig innsats for paraplyorganisasjonen. Dette vil gjøre det lettere for Lotteritilsynet å vurdere hvilke studieforbund som i tilstrekkelig grad fremmer frivillig aktivitet.

Frivillig innsats utgjør en viktig del av studieforbundenes kursaktivitet, som i hovedsak foregår i lokalledd i studieforbundets medlemsorganisasjoner. Det ville rett og slett ikke vært mulig å gjennomføre så mange kurs med lave deltakerkostnader uten frivillig innsats. Kursaktiviteten som studieforbundene bidrar til å skape i medlemsorganisasjonene sine, er en viktig del av den frivillige aktiviteten i disse organisasjonene. Kursene brukes til å skape interesse og rekruttere nye medlemmer, engasjere og utvikle aktive medlemmer og til å styrke organisasjonen gjennom kurs for ulike oppgaver knyttet til drift og aktivitet i organisasjonen (lederkurs, instruktørkurs mv.).

Oxford Research og BDO undersøkte økonomien i studieforbund i 2014, på oppdrag fra Vox (som i dag er del av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse). En konklusjon i denne rapporten var at det er en stor «usynlig» økonomi på kursarrangørleddet, hvor det blant annet nedlegges mange dugnadstimer i forbindelse med kursaktivitet.

Sammenlignet med andre paraplyorganisasjoner som i dag får momskompensasjon, fremstår det som en urimelig forskjellsbehandling at studieforbund ikke engang får søke om momskompensasjon. De tjenestene og støtten studieforbundene yter medlemmene sine er i mange tilfeller knyttet til helt konkrete tiltak som fremmer frivillig aktivitet, og som dermed bør være klart innenfor intensjonen med ordningen.

Med hilsen
Voksenopplæringsforbundet

Stian Juell
generalsekretær

Mats Grimsgaard
assisterende generalsekretær