Et mangfold av fritidsaktiviteter bør styrkes på mange typer arenaer – Hils på Norges sopp- og nyttevekstforbund
Kunnskap kan oppnås på så mange måter, på mange arenaer, gjennom formell og sertifisert kunnskap, gjennom egne interesser, kurs, erfaring, deltakelse i samfunn og lokalmiljø. Kunnskapen blir synlig og viktig når den anerkjennes og respekteres.«Biologene deler naturen inn i riker, som dyreriket og planterike. Sopp tilhørte lenge planteriket, men har nå blitt til et eget rike, soppriket.»
«Visste du at det første stedet du skal titte for å artsbestemme en sopp er under hatten?»
«En soppkniv lager du kjapt av en tannbørste og en engangskniv av plast som du limer sammen med teip. Du kan bruke en gammel bordkniv som ikke er alt for skarp og spiss, hvis du vil unngå plastkniv.»
«Matpause må til når man er på tur, ellers er det liksom ikke tur på ordentlig.»
Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF) er et landsomfattende forbund som består av 39 lokale medlemsforeninger med til sammen rundt 7000 sopp- og nyttevekstinteresserte medlemmer. NSNF jobber for økt interesse og kunnskap om og bruken av sopp og nyttevekster, styrker og bevarer naturmangfoldet i landet. NSNF er medlem i Studieforbundet natur og miljø og har i mange år hatt fokus på å utvide studieplanene for voksne. Deres lokale foreninger arrangerer turer, kurs og utdanning innen soppkunnskap og jobber også med enkelte prosjekter.
Andrea Aa. Shaw er prosjektansvarlig for forbundets barne- og familiesatsing «Plukk! Studér! Spis!».
- «Plukk! Studér! Spis!» bygger på boka med samme navn. De har fysiske turer, og et nettkurs for familier, hvor de får kunnskap om hvilke nyttevekster det går an å sanke, plukke og finne i naturen. Tanken er at voksne og barn skal sitte og lære sammen. Tidligere har vi pleid å sette opp en del kurs i sommerferien, men vi får ikke noen påmeldte. Folk er bortreist eller har andre planer, og da tenker vi at det kanskje er lettere å arrangere det digitalt, sånn at folk kan delta når- og hvor som helst de er.
RESSURS
- Våre kurs og arrangementer er åpne for alle. Noen er helt gratis, og for andre krever vi en liten kursavgift for å delta. Det er ikke fordi vi skal tjene penger på det, men at vi ser at folk melder seg på uten å dukke opp dersom det er helt gratis. Det handler også om menneskelige ressurser. Alle våre lokale foreninger er drevet kun på frivillig basis, og vi er nesten helt avhengig av kursholderne vi har og ikke minst deres kunnskap.
- I Oslo har vi dessverre ikke så mange kursholdere enda. Det er dermed et begrenset antall kurs vi kan få ut. Det er mange medlemmer som gjerne vil være med på kurs, og vil ha opplæring for å holde kurs, men det tar dessverre litt tid til å bygge opp basen med folk.
- Vi får støtte til utdanningen for soppsakkyndig og nyttevekstkyndig. Og så har vi prosjekter som vi får midler til, altså vi lever stort sett av prosjektmidler. Og ikke minst engasjerte frivillige med kunnskapen, tid og engasjement.
MANGFOLD
-Vi har ikke det mangfoldet vi ønsker oss. Det er et problem at vi rekrutterer oss selv. De som oppdager og deltar på vårt tilbud, er de som allerede er medlemmer, de ressurssterke gruppene, som kan mye og har lyst til å lære det videre til barna sine. Vi ser også av deltakelsen på nyttevekstkurset at det er en stor overvekt av kvinner. Vi jobber med å prøve å finne ut hvordan vi kan øke mangfoldet.
REKRUTTERING
- Vi jobber for at vårt tilbud skal nå ut til flere. Et av tiltakene som vi ofte gjør er å kontakte Røde Kors, miljøagentene og andre frivillige organisasjoner som har faste grupper for å tilby kurs og aktiviteter. Det er vanligvis ikke disse gruppene som oppsøker vårt tilbud uansett om det er gratis eller ikke. Vi ser blant skolene at det er stor interesse og stort engasjement fra både lærere og elever. Det er derfor vi prøver å være litt outreaching istedenfor å sitte og vente på at folk skal oppsøke oss. Og så går vi ut og søker oss konkrete grupper i skoler og gjennom organisasjoner, hvor vi prøver å få en miks, istedenfor å ha åpne kurs for alle.
- Vi jobber med å få i gang et samarbeid med Deichman Furuset, og der er det veldig sammensatte grupper. Tanken er at vi kan ha gratis kurs en gang i måneden på Barnas lørdag som er et fast opplegg på biblioteket. Og så arrangerer vi en tur i nærområdet for både store og små i etterkant av arrangementet. Da tenker vi at det kan være en veldig god arena for å få flere med.
INFORMASJON
- Vi lever i en verden som er preget av mye informasjon, og det er vanskelig for folk å forholde seg til hva som skjer og hvilke tilbud som finnes der folk bor. Det er ingen grunn til at vi ikke skal være interessante og synlige, men det krever et godt system og felles dugnad, og i så fall vet folk at vi finnes og kan være et alternativ.
- Vi har savnet et samlet sted, en database eller en portal i kommunen som er litt offisiell, hvor frivillige organisasjoner kunne sende inn og beskrive sine tilbud, sånn at det blir mer tilgjengelig og oversiktlig for folk å gå inn og søke på aktiviteter som de har lyst til å være med på.
KUNNSKAP OG KOMPETANSE
- Kunnskapen om å kunne ta i bruk den naturen vi har rundt oss, mener vi er en viktig samfunnskompetanse å ha. I mange land er dette en inntektskilde, hvor man har sankere ute som jobber med å sanke inn. Det er jo et miljø i vekst her i Norge også, og vi har noen som jobber med sanking, i hovedsak til restauranter.
- Vi har kokkutdanning på videregående skoler. Det å ha kunnskap om norske råvarer er svært relevant for veldig mange innenfor matfagene.
Kunnskap kommer fra alle kanter og kan bidra inn i samfunnet på alle måter. Det er ikke nødvendig å følge de stigene til offentlig utdanning som gir deg en type offisielt vitnemål. Det finnes mange arenaer – ikke formell læring, hvor man kan tilegne seg kunnskap og lifeskills som er nyttige for mange sammenheng i livet.
INKLUDERING
- Når du er inne, så blir du med i en skikkelig nerdgjeng. Vi som er sopp- og planteinteresserte er jo litt gale alle sammen, men vi er veldig inkluderende folk. Folk møtes sånne steder, blir kjent og føler at man både kan lære noe og bidra med egen kompetanse, og det mener vi at vi er veldig gode på. Vi tror at vi er et åpent og inkluderende sted å være.
- Det er jo folkehelse på sitt beste her. Det gir en glede, en kjennskap til natur, gode og viktige opplevelser. Det handler om motivasjon for å komme seg ut, og så får man med seg noe hjem. Du får da både en historie, en opplevelse og mat ut av det.
- NORSK NATUR HAR MYE GODT Å BY PÅ!
Les mer om Norges sopp- og nyttevekstforbund og Vofo Oslos innspill til strategi for utjevning av sosiale forskjeller i Oslo.
Sitatene er klippet ut fra boken «Plukk! Studér! Spis!».