- Demokrati krever læring
Viktig debatt under ArendalsukaTidligere stortingspolitiker, Europaanalytiker i Altinget Jette F. Christensen var innleder på Vofo sitt arrangement under Arendalsuka, hvor man satte fokus på at frivillige organisasjoner er viktige skoler i demokrati.
- Kun 8% av verdens befolkning lever i demokrati, åpnet hun med. – Vi er i mindretall både i EU og FN. Det å styrke frivilligheten er både sikkerhetspolitikk og beredskap.
Jette F. Christensen har skrevet boken «Demokratiet – det er oss», og i den boken skriver hun blant annet:
Er det ett land som er disponibelt for å være reklameplakat for demokrati som styringsform, så er det Norge. Siden 1814, da vi ble selvstendige og vedtok det som da ble ansett som Europas mest demokratiske forfatning, har vi tronet høyt på demokrati-indekser. Nå er vi øverst. Derfor må vi være oss vårt ansvar bevisst. (s.16
- Norge blir faktisk en trussel for autokrater, fremhevet hun.
Christensen la stor vekt på at man trenger møteplasser, og at frivillige organisasjoner er dent delen av samfunnet folk har aller mest tillit til.
-Hvis vi ikke har en sterk frivillig sektor, mister vi maktfordeling i samfunnet, sa Christensen.
I frivillige organisasjoner lærer man mye om demokrati som styringsform, uten at man kanskje er oppmerksom på det selv. Det gjennomføres årsmøter og valg, og organisasjonene styres etter demokratiske prinsipper og verdier.
- Husk: Det er de som møter opp som bestemmer, sa Christensen, og refererte både til frivillige organisasjoner og nasjonale valg.
Etter Christensens innlegg ledet assisterende generalsekretær Mats Grimsgaard den påfølgende paneldebatten, hvor følgende deltok:
Stian Juell, generalsekretær, Voksenopplæringsforbundet
Stine Heireng, generalsekretær, Norges Speiderforbund
Mona Nilsen, stortingsrepresentant, familie og kulturkomiteen, Arbeiderpartiet
Solveig Schytzulz, Venstre
Guri Idsø Viken, politisk seniorrådgiver, Frivillighet Norge
Jette Christensen, Europaanalytiker, Altinget
Debattantene la vekt på at dersom frivilligheten virkelig skal være fri, må politikerne legge tilrette for det.
- Segregeringen øker også i livet vårt, sa generalsekretær i Vofo Stian Juell.
Inntekt, utdanning og bakgrunn har stadig mer å si for hvor vi bosetter oss. Det betyr at folk ikke lenger møtes på tvers av klasse og bakgrunn. Det gir dårlig utgangspunkt for å lære av hverandre, for å leve med hverandre og for å få forståelse for hverandres problemer og bekymringer. Det å skape de møteplassene hvor man lærer sammen uavhenging av bakgrunn er frivilligheten gode på. Når ulike mennesker møtes for å lære i felleskap, skapes nye ideer og ny innsikt oppstår. Dette bidrar ikke bare til utviklingen av deltakerne, men også til utviklingen av samfunnet som helhet. Vofo mener denne blandingen er et avgjørende element for et vellykket demokrati.
- Læring er en forutsetning for et velfungerende demokrati, sa generalsekretær i Vofo Stian Juell.
Mange organisasjoner bruker mer tid på å skrive pengesøknader enn på kjernevirksomheten sin, fremhevet flere av paneldeltakerne. Man kritiserte også Perspektivmeldingen, fordi den ikke nevner frivilligheten.
- Det å få kritikk av organisasjoner skal man være glade for i demokratiet, avsluttet Jette F. Christensen.