Akershus Bygdekvinnelag høstsamling 2024

Rundt 60 bygdekvinner fra 17 distriktbygdekvinnelag i Akershus samlet seg i helgen for det årlige høstseminaret i den historiske Husbylåven på Skedsmo Bygdemuseum Huseby.
deltakerne
Foto: Xiaowei Aakervik

– Høstseminaret er en årlig møteplass for alle ildsjeler og engasjerte i bygdekvinnelagene i Akershus. Her samles vi for både sosialt felleskap, inspirasjon og faglig påfyll, forteller Marit Helene Lund, distriktsleder i Akershus Bygdekvinnelag.

Marit Helene Lund, distriktsleder i Akershus Bygdekvinnelag
Marit Helene Lund, distriktsleder i Akershus Bygdekvinnelag

Akershus Bygdekvinnelag, som er en del av Studieforbundet kultur og tradisjon Viken, består av 23 lokallag og er et inkluderende felleskap for kvinner i alle aldre. Sammen jobber de for å styrke levende bygdemiljøer og bevare mattradisjoner.

Fylkeslaget fungerer som bindeledd mellom lokallagene og Norges Bygdekvinnelag. De støtter lokallagene gjennom kunnskap, aktiviteter og felleskap på tvers av generasjoner og interesser.

I år er temaene inkludering, opplæring og matberedskap sentrale.

INKLUDERING er sentralt i bygdekvinnelagenes arbeid, med et sterkt engasjement for et mer åpent og inkluderende samfunn. De jobber for å inkludere innvandrere og innflyttere i nærmiljøene, og ser dette som en viktig oppgave for å bygge broer mellom generasjoner og mellom ulike kulturer og bakgrunner. I bygdekvinnelagene møtes gamle og nye tradisjoner, og folk lærer av hverandres erfaringer og verdier. Det er viktig å skape et felleskap hvor alle, uavhengig av bakgrunn, kan delta og bidra. Slik styrkes samholdet og felleskapet i lokalsamfunnene.

Bygdekvinnelagene har i flere år jobbet målrettet med å formidle tradisjonell matkunnskap, gjennom KURS OG OPPLÆRING som fokuserer på praktisk matkunnskap og bruk av lokale råvarer på en bærekraftig måte. Dette har styrket organisasjonen som en nasjonal ressurs. I 2018 ble Norsk Bygdekvinnelag tildelt UNESCO status som rådgivende organ for kunnskap om nasjonal matformidler, en anerkjennelse som ble fornyet i 2024.

– Dette må vi være stolte av, og vi må levere for å beholde denne statusen. Kunnskapen lagene sitter på blir synlig og til nytte når vi formidler den gjennom kursvirksomhet, sier Jorun Henriksen, tidligere leder i Norges Bygdekvinnelag.

Organisasjonsopplæring er også viktig for å forberede nye tillitsvalgte og sikre at bygdekvinnelagets arbeid og engasjement videreføres.

I lys av den økende globale usikkerheten har MATBEREDSKAP blitt et mer aktuelt tema. Det er viktig å forstå hvordan vi kan bruke våre ressurser bærekraftig for å sikre mattilgang i krisesituasjoner. Matberedskap handler ikke bare om å ha matlagre, men også om kunnskap om hvordan man bearbeider og lager næringsrik mat med de ressursene vi har, noe som bidrar både til bærekraft og selvforsyning.

Diskusjonen har også vist hvordan bygdekvinnelagene kan bidra til å styrke lokal beredskap, både gjennom praktisk matkunnskap og samarbeid med kommunene.

– Vi har mye viktig praktisk matkunnskap som kan bidra med i beredskapsrådene på både sentralt, fylkes- og lokalt nivå. Vi er en ressurs som kan bidra med opplæring av nye generasjoner i praktisk matkunnskap, avslutter Henriksen.

mat

Seminaret ble avsluttet med kåring av vinneren i konkurransen om den beste potetretten, og loddtrekking hvor inntektene går til Guatemalaprosjektet, som støtter og styrker mayakvinnenes posisjon lokalt. Deltakerne ble også servert deilige bakverk laget av bygdekvinnene, samt en varm lunsj, selvfølgelig med kortreiste råvarer.